Vrijdag 19 oktober was het zover.
Het regionale Donkere Dagen Offensief.
Na voorbereiding van 6 maanden door de regionale Buurttoezicht/ preventie en politie werden in de regio van Leerdam tot en met Zwijndrecht de genodigden, waaronder Burgemeester, politiek, bewoners en pers ontvangen om na de briefing op pad te gaan met een van de preventieteams.

Ook al zijn de temperaturen nog tegen de tropische grens aan de laatste dagen, doordat het steeds vroeger donker wordt, worden we er aan herinnerd dat de herfst al enkele weken geleden zijn intrede heeft gedaan. De BBQ gaat weer de schuur in, de blaadjes worden aangeveegd en ‘s avonds lekker voor de buis met wat kaarsjes aan. Wij als Buurtpreventie merken dat er minder mensen op straat zijn in de avond en hierdoor is er ook minder sociale controle. Dieven, inbrekers en andere kwaadwillende gebruiken deze donkere avonden om snel hun slag te slaan. Daarom zijn wij als buurtpreventie de komende tijd nog alerter op de activiteiten in onze wijk.

Maar hoe houd je boeven nou buiten de deur?

 

De afgelopen weken hebben een aantal van onze Buurtpreventie lopers in een column geschreven over hetgeen zij meemaken tijdens hun rondes in diverse wijken voor de Buurtpreventie. De eerste was Natasja die schreef over de vooroordelen en andere zaken waar zij als vrouwelijke loper mee te maken krijgt. De tweede loper was Patrick die het belang van de Buurtpreventie aantipte en ook in zijn column schreef over de VOG verklaring die voor elke Buurtpreventie loper wordt aangevraagd. Deze week is het de beurt aan Buurtpreventie loper D-Jay, een jonge loper van 17 jaar die met zijn verantwoordelijkheidsgevoel en enthousiasme een aanwinst is voor Buurtpreventie Gorinchem-Oost.

Wie kent het niet. Je komt na het weekend terug op je werkplek en collega’s vragen wat je het weekend hebt gedaan. Vaak vertel ik dan dat ik het weekend één of meerdere rondes in mijn wijk heb gelopen voor de buurtpreventie. Ze kijken me dan vragend aan… is het zo’n onveilige buurt dan bij jou? Daar heb je toch de politie voor? Integendeel, veiligheid in je wijk maak je samen met de buren. Dat is iets dat we met elkaar moeten doen. Om die reden ben ik begin dit jaar gestart als loper bij het buurtpreventie team Gorinchem-Oost in mijn wijk Hoog-Dalem.

Vrijdagavond 19 oktober 2018 zal er in de regio Zuid-Holland-Zuid een actie plaatsvinden met betrekking tot het Donkere Dagen Offensief. Verschillende vrijwilligers uit meerdere Buurttoezichten of Buurtpreventieteams uit de regio zullen in samenwerking met gemeenten en politie die avond zichtbaar aanwezig zijn in de wijk. Doel van de actie is mensen bewust maken van het Donkere Dagen Offensief en het 112 bellen, promotie voor lokale Buurttoezichten en Buurtpreventieteams, alsmede werving. Natasja is een van de vrijwilligers van Buurtpreventie-Oost die regelmatig een ronde door de wijk loopt, zij vertelt waar zij als vrouw mee te maken krijgt.

Op vrijdag 21 september heeft Buurtpreventie Gorinchem-Oost de kennis weer bijgespijkerd.
Voor deze avond was Theo Hootsmans - Hoofd beveiliging en trainer bij Rivas - bereid gevonden om het team een inkijk te geven in hoe een beveiliger te werk gaat.
Wat is gewoon en ongewoon in je wijk?

Medio augustus ontvingen wij als Buurtpreventieteam een uitnodiging van Merwehave voor de grandioze opening van het nieuwe winkelcentrum Hoog Dalem op woensdag 22 augustus. Heel blij verrast waren wij toen bleek dat Buurtpreventie team Gorinchem-Oost, als een van de tien maatschappelijk betrokken organisaties, geselecteerd is om een donatie van 2500 euro in ontvangst te nemen tijdens de opening van het winkelcentrum. Deze cheque werd door Robèrt van Beckhoven uitgereikt aan Wethouder van Zanten en Mike Amennou, initiatiefnemer en vertegenwoordiger van Buurtpreventie Gorinchem-Oost.

Vandaag is door het RIVM het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het RIVM roept mensen op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen.

Een tijdje geleden organiseerde Buurtpreventie Gorinchem-Oost de Veilig in Gorinchem-Oost actie ook wel bekend als VIGO. Tijdens deze actie zijn er op meerdere plaatsen rondom Gorinchem-Oost met laserguns de snelheden gemeten van automobilisten. Ook is er aansluitend een feestelijke VIGO dag georganiseerd. Maandag avond 11 Juni hebben wij als Buurpreventie Gorinchem-Oost met elkaar deze activiteiten geëvalueerd en gesproken over toekomstige acties en activiteiten. Een productieve avond met genoeg ideeën voor de komende maanden.

Een van de risicowegen is de weg naar Hoog-Dalem. Vervolgacties aldaar zijn onder andere een handtekeningenactie, het inschakelen van een verkeersdeskundige en uiteraard dialoog met de gemeente om maatregelen ten gunste van de verkeersveiligheid te realiseren.

Donderdag 14 juni kregen we als team van buurtpreventie een training van Politie Gorinchem, gegeven door Mark den Hartog, de wijkagent. Er werd een tweetal casussen gespeeld, de eerste betrof een verdachte situatie, de tweede een daadwerkelijke inbraak. We zijn tevreden met de resultaten en de nieuwe inzichten die deze avond heeft gebracht.

Samen met de politie streven we naar een prettige, leefbare, veilige wijk.