De afgelopen weken hebben een aantal van onze Buurtpreventie lopers in een column geschreven over hetgeen zij meemaken tijdens hun rondes in diverse wijken voor de Buurtpreventie. De eerste was Natasja die schreef over de vooroordelen en andere zaken waar zij als vrouwelijke loper mee te maken krijgt. De tweede loper was Patrick die het belang van de Buurtpreventie aantipte en ook in zijn column schreef over de VOG verklaring die voor elke Buurtpreventie loper wordt aangevraagd. Deze week is het de beurt aan Buurtpreventie loper D-Jay, een jonge loper van 17 jaar die met zijn verantwoordelijkheidsgevoel en enthousiasme een aanwinst is voor Buurtpreventie Gorinchem-Oost.


Een aantal jaren geleden zijn mijn vader, zus en ik uit Arkel verhuisd naar Gorinchem-Oost. Toen ik van de Buurtpreventie hoorde bedacht ik mij geen moment en heb me gelijk aangemeld als vrijwilliger. Iets betekenen voor de wijk zit in mijn bloed, want in Arkel heb ik jaren bij de jeugd Brandweer gezeten en daar samen met mijn vader veel activiteiten georganiseerd. Mijn vrienden maken wel eens een lolletje erover dat ik loop voor de Buurtpreventie, maar ik wordt er niet om uitgelachen. Ze vinden het eigenlijk wel heel nuttig.
Doordat ik als jongere loper veel contact heb met de jeugd in de wijk, sommige zijn ook mijn vrienden, hoor ik veel van wat er speelt bij deze groep. Drugsgebruik, alcohol, het gebruik van lachgaspatronen, problemen onderling en thuis, dit soort zaken kom ik al snel te weten. Dat kan in het voordeel zijn van de Buurtpreventie, zeker als er iets speelt in de wijk, maar zaken die in vertrouwen verteld worden blijven bij mij. Vrienden weten dat ze mij daarmee kunnen vertrouwen. Ook merk ik dat als ik een groep jongere aanspreek, ze sneller naar mij luisteren omdat ik van vergelijkbare leeftijd ben, dat geeft minder weerstand dan dat ze aangesproken worden door een ouder iemand.
Een van de problemen die wij als jongeren tegenkomen is dat er geen of weinig plekken zijn waar wij ons kunnen vermaken. Een tijdlang konden groepen jongeren bij de skatebaan in park het Haagje terecht, maar die is sinds kort weggehaald. Ik snap dat het soms overlast geeft dat jongeren daar zich ophouden, maar nu verspreiden diverse groepen zich in de wijk, waardoor het voor ons als Buurtpreventie lastiger is om de hangjeugd te volgen en te benaderen. Naar mijn idee mag de gemeente Gorinchem hier meer aandacht aan geven. Buurtpreventie Gorinchem-Oost werkt nauw samen met jongerenorganisatie The Mall zodat jongeren ook daar terecht kunnen voor een gesprek of voor gezelligheid.

Het gebruik van lachgaspatronen is het laatste jaar enorm toegenomen, niet alleen in onze wijken (Gorinchem-Oost, laag Dalem, Dalem Dorp etc) maar ook in andere plaatsen. Jongeren krijgen van dit gas ongeveer 30 tot 50 seconden een lekker gevoel waarna het snel weer uitgewerkt is. Je zal vast wel eens gezien hebben dat er op plekken waar jongere zich bevinden een stel van die lege gaspatronen te vinden is. Het gebruik hiervan is niet verboden, maar wij als Buurtpreventie zullen wel de gebruikers er op attenderen dat zij de rommel opruimen na gebruik.
Als jonger iemand heb ik het nooit vervelend ervaren dat er veel wat oudere lopers in de Buurtpreventie zitten. Doordat ik als jongere veel kennis heb van bijvoorbeeld sociale media zoals: Facebook, Instagram, Twitter etc. wordt mijn mening en kennis net zo gewaardeerd als die van een ander. Omdat ik opgegroeid ben met het gebruik van techniek en ik dit ook zeer interessant vindt, ben ik tijdens activiteiten vaak bezig met de technische kant, zoals de muziek installatie klaarzetten, presentaties en beamer klaarzetten etc.

Het is jammer dat er weinig jongeren meedoen met Buurtpreventie, want niet alleen is het erg leuk en draag je veel verantwoordelijkheid, maar het staat ook prima op je CV dat je maatschappelijk betrokken bent in je wijk. Aan de andere kant, jongeren 'moeten' al best veel tegenwoordig, stage, school, bijbaantje, familietijd, chillen met vrienden, maar de Buurtpreventie kan ook een leuke “Quality Time” activiteit zijn met je moeder, opa of je pa, zoals mijn vader en ik dat doen.

Wanneer je meer wilt weten over de buurtpreventie dan nodig ik jou (jong en oud) van harte uit om op vrijdag 19 oktober een ronde mee te lopen. Aanmelden kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Groetjes D-Jay