Vrijdagavond 19 oktober 2018 zal er in de regio Zuid-Holland-Zuid een actie plaatsvinden met betrekking tot het Donkere Dagen Offensief. Verschillende vrijwilligers uit meerdere Buurttoezichten of Buurtpreventieteams uit de regio zullen in samenwerking met gemeenten en politie die avond zichtbaar aanwezig zijn in de wijk. Doel van de actie is mensen bewust maken van het Donkere Dagen Offensief en het 112 bellen, promotie voor lokale Buurttoezichten en Buurtpreventieteams, alsmede werving. Natasja is een van de vrijwilligers van Buurtpreventie-Oost die regelmatig een ronde door de wijk loopt, zij vertelt waar zij als vrouw mee te maken krijgt.

 

Eind 2017 las ik een bericht over de buurtpreventie Gorinchem Oost en was nieuwsgierig, buurtveiligheid is iets van ons allemaal en ik erger me vaak rot aan mensen welke zeggen dat de overheid, de politie of wie dan ook dit moet oplossen. Als je samen optrekt kun je meer bereiken. Na een kennismakingsgesprek en een training ben ik mee gaan lopen in Gorinchem-Oost samen met een andere vrouw waarbij we regelmatig de opmerking kregen; lopen er ook vrouwen mee, is dat niet gevaarlijk?
We merkten dat buurtpreventie vaak verward wordt met beveiliging en politie, dat is dus niet wat wij doen. We signaleren wat er in de buurt gebeurt en spreken mensen aan. Dit gaat vaak om dingen als een voordeur welke per ongeluk open staat, sleutels nog in de deur, autodeuren welke open staan maar het kan ook rommel naast de container zijn, dit melden we bij de gemeente welke dit altijd heel snel oppakt. Je loopt de ronde altijd samen en als het nodig is kun je zo de achterwacht van de groep inschakelen.
Ook het extra rondje in de winkelcentra waarbij het soms opvalt dat mensen hun tas of portemonnee niet goed opbergen hoort erbij. Tijdens de hitte hebben we water uitgedeeld bij de ouderen in de wijk en gecheckt of zij voldoende mensen om zich heen hebben welke iets voor hen kunnen beteken.
Ongeveer 2x per maand loop ik mee met de nachtploeg in het weekend, daar zien we de jongeren welke uitgaan en enthousiast, iets te luidruchtig terugkomen van het stappen, het praatje waarbij je de jongeren even wijst op de mensen welke liggen te slapen valt eigenlijk altijd goed. Als vrouw heb je een ander gesprek met jongeren welke overlast veroorzaken, ik merk dat jongeren vaak veel rustiger op een vrouw reageren.
Het lopen voor de buurtpreventie is leuk, je leert je buurt nog beter kennen. Als vrouw ken je vaak al veel mensen door scholen, kinderen etc. Vrouwen zijn zich vaak minder bewust van hun belangrijke bijdrage in de wijken, ook al loop je niet mee, je ziet wel heel veel en kunt dan toch goed bijdragen aan de leefbaarheid in de wijk.
Wel eens iets geks meegemaakt; in de winter 2 jongens met een lege rugzak in het park met een temperatuur van -12 graden, toen ze ons in het oog kregen waren ze snel gevlogen. Dat is vaak het effect van een zichtbare buurtpreventie, waarbij het niet uitmaakt of vrouw of man: iedereen kan dit doen.
Soms reageren mensen afwijzend, zo was er eens een bewoonster waarbij de sleutel nog in de voordeur zat. Toen we aanbelden om haar te attenderen reageerde ze dat dit haar zaak was. Dat is een uitzondering. Het grootste gedeelte van de mensen is blij met de extra ogen en oren in de wijk.

Het zou heel leuk zijn om meer vrouwen bij de buurtpreventie te hebben om ook meer voor de ouderen in de wijk te kunnen betekenen bijv. in de week tegen de eenzaamheid, tijdens hitte of koude dagen eens helpen met een boodschap. Mannen kunnen dit natuurlijk ook hoor! We hopen op een goede afspiegeling, vrouwen, mannen verschillende culturen iedereen kan bijdragen aan het leefklimaat in de wijk.
Twijfel je of wil je meer weten, je kunt altijd een keer meelopen.
Natasja van Doesburg