Wie kent het niet. Je komt na het weekend terug op je werkplek en collega’s vragen wat je het weekend hebt gedaan. Vaak vertel ik dan dat ik het weekend één of meerdere rondes in mijn wijk heb gelopen voor de buurtpreventie. Ze kijken me dan vragend aan… is het zo’n onveilige buurt dan bij jou? Daar heb je toch de politie voor? Integendeel, veiligheid in je wijk maak je samen met de buren. Dat is iets dat we met elkaar moeten doen. Om die reden ben ik begin dit jaar gestart als loper bij het buurtpreventie team Gorinchem-Oost in mijn wijk Hoog-Dalem.

 

Als nieuw teamlid moet je eerst een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG) overleggen. Dit is een verklaring die door Justis (de screeningsautoriteit van de overheid) wordt afgegeven, waaruit blijkt dat je niet geregistreerd bent voor strafbare feiten. Na het verkrijgen van je VOG ga je twee avonden naar een cursus. Hier leer je wat er van je verwacht wordt als lid van het buurtpreventieteam. Nuttige informatie zoals een stukje wetgeving, hoe geef je een signalement door en hoe rustig te blijven bij provocerend gedrag. Zeker geen zaken zoals dieven vangen, wielklemmen aanleggen en mensen bekeuren. Dat zijn taken voor politie en andere instanties.

Als loper ben je altijd zichtbaar op straat aanwezig. In de zomer met onze blauwe reflecterende hesjes en in de winter maanden in een fel gele jas. Gewapend met een zaklamp, een buurtpreventie app en gezond verstand kun je van alles tegenkomen; een vriendelijke groet en bedankje van een buurtbewoner die z’n hond uitlaat. Defecte straatverlichting die je via een app meldt aan de gemeente tot een groep feestgangers die in de avond vergeten dat het ook iets stiller kan. We gaan dus niet actief criminelen zoeken. Door onze aanwezig- en oplettendheid werken we preventief en daardoor houd ik op mijn manier mijn wijk voor iedereen veilig.

Vrijdagavond 19 oktober 2018 zal er in de regio Zuid-Holland-Zuid een actie plaatsvinden met betrekking tot het Donkere Dagen Offensief. Verschillende vrijwilligers uit meerdere Buurttoezichten of Buurtpreventieteams uit de regio zullen in samenwerking met gemeenten en politie die avond zichtbaar aanwezig zijn in de wijk. Doel van de actie is mensen bewust maken van het Donkere Dagen Offensief en het 112 bellen, promotie voor lokale Buurttoezichten en Buurtpreventieteams, alsmede werving.

Wilt u op de hoogte blijven, hou dan onze website en onze Facebookpagina in de gaten. Wij zullen geregeld updates omtrent DDO plaatsen.
Interesse om mee te doen? U kunt zich aanmelden via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of via het contactformulier op onze website.